пятница, 19 октября 2012 г.

Міжнаціональні та міжетнічні конфлікти


Конфлікт - це зіткнення протилежних інтересів, поглядів, позицій, прагнень.
Конфліктні ситуації між соціальними групами, класами зводяться до протиборства відносно можливо повного задоволення їхніх інтересів. Це стосується насамперед відносин влади. Міжнаціональні й міждержавні конфлікти торкають буквально весь спектр відносин між конфліктуючими сторонами, усього суспільства.
На сьогоднішній день в світі загострюється міжнаціональне та міжетнічне протистояння.
Югославські війни або Війна в Югославії  — низка військових конфліктів, що відбувалися на території колишньої республіки Югославії у період між 1991 та 2001роками і були проявом дезінтеграційних процесів в державі, що полягали у прагненні народів Югославії здобути свою державну незалежність та у прагненні переважно сербських сил не допустити цього. Завершились війни утворенням нових незалежних держав.
Югославські війни головним чином відбувались між сербами, які прагнули зберегти Югославську державу та народами, що добивались незалежності від неї —хорватамибоснійцямисловенцями та албанцями, а також між хорватами і боснійцями у Боснії та Герцеговині і між македонцями та албанцями в Республіці Македонія. Югославські війни відбувались на території усіх шести колишніх республік Югославії і призвели до перетворення їх на незалежні держави. Безпосереднім результатом конфлікту стало проголошення сьомої незалежної держави Косова. Югославські війни стали одним з наймасштабніших військових конфліктів XX століття, вони супроводжувались значними руйнуваннями, великими людськими жертвами та великою кількістю скоєних військових злочинів.
Війна́ в Га́зі — збройний конфлікт  між  Ізраїлем  та  палестинськимивоєнізованими угрупуваннями  Хамас,  Ісламський джихад  та  Народний фронт визволення палестини  в  Секторі Газа на Близькому Сході. Військовий конфлікт розпочався в грудні 2008 р. після закінчення перемир'я та відновлення ракетного обстрілу ізраїльських міст. Активна фаза конфлікту почалася з бомбардування Ізраїлем цілей у Секторі Газа, яка отримала назву «Операція Литий свинець». 3 січня 2009 р. ізраїльська армія розпочала наземне вторгнення в Сектор Газа з метою знищення військових угруповань, які вели обстріл Ізраїлю. Бомбардування і наземна операція у секторі призвели до значних жертв серед мирного населення і отримали назву в арабських ЗМІ — «Різанина в Газі». Низка міжнародних організацій та урядів прикладали значних зусиль для припинення конфлікту.
У 2011 року виникла суперечка між Кіпром та Туреччиною через плани Республіки Кіпр розробляти нещодавно відкриті родовища вуглеводнів у своїй економічній зоні. Водночас Туреччина намагалася перешкодити розробці, визнаючи тільки самопроголошену Республіку Північного Кіпру і погрожуючи розв'язанням військового конфлікту.
Усі ми живемо і завжди будемо жити разом з людьми різних національностей. Це вимагає від кожного з нас особливої особистої делікатності і відповідальності у відносинах з людьми інших національностей.
Варто пам'ятати, що в різних народів більше спільних рис, ніж відмінностей, і їхня спільність постійно зростає, оскільки посилюються взаємозалежність, взаємозв'язок і цілісність світу.

13 комментариев:

  1. Кожна людина має свою думку, свою точку зору. Хтось ці погляди підтримує, а хтось ні. Але ми живемо в 21 столітті і повинні знаходити порозуміння, або ж якесь спільне рішення. Безперечно свою позицію ми повинні доводити, але не зброєю. Я вважаю, що конфлікти не повинні нести за собою війну та ворожнечу цілих народів.

    ОтветитьУдалить
  2. Незрозуміло чому, але більша частина тверезо мислячого суспільства поділила свій світогляд на чорне та біле. Отямтесь, люди! Не може поганий, дійсно поганий вчинок бути зробленим людиною без істотних підстав (на її погляд). Подумайте самі: терористи з арабського світу так просто підривають будинки, жертвують власним життям заради самовираження? Чи може вони убивають себе заради того, щоб завоювати світ? Вони просто не бачать більше дійового способу привернути увагу людства до тієї чи іншої проблеми. У світі, де керують гроші та сила, неможливо змусити ляльководів зробити щось добре не лише для себе іншим способом, окрім шантажу.
    Так, це занадто жорстоко, так, це неправильно. Але чи варто нам керуватися правилами моралі, по яких уже давно ніхто не живе, і жити в світі, який нам не подобається? Та що нам, він не подобається 90 відсоткам населення... Проте, більшість просто боїться зізнатися в цьому навіть самому собі, щоб ні в якому разі не виділитись зі стада однодумців...
    Це щодо "агресивних соціально небезпечних" радикальних організацій. Щодо політики, то моя позиція полягає в тому, що ніхто не має права керувати людським життям. Ніхто не може дозволити собі поставити інтереси декількох людей вище, аніж інтереси інших. В утопічному світі це було б схоже на правду, проте, в нашому прогнилому до кісток брехнею і лицемірством світі неможливо налякати сильних світу цього чимось іншим, окрім сили. Якби ООН працювала так, для чого вона була створена, то все б закінчувалося б саме на залякуванні. Але на даний момент це лише шаблон організації. Якби ООН заступалася за того, за ким правда, не боючись "клацнути зубами біля носа" неправого, то за роки її існування не відбулося б жодного конфлікту. Жодна країна не піде проти всього світу...
    Так чи інакше, я спробував донести до вас свою думку, а погоджуватись чи ні - ваша справа

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. P.S. Замисліться, чому УПА - це здорово, а рух визволення Палестини ( хоча ціль і засоби подібні) - це погано?

      Удалить
  3. На мою думку міжнаціональні та міжетнічні конфлікти не є досить великою пробемою сьогодення до того часу коли вони не переростають у кровопролитні війни.
    Тобто, якщо я дотримуюсь антисемітських поглядів та відкрито висловлюю свою думку, але це не призводить до кровопролиття то нічого поганого в цьому немає.
    Про те що каже Констянтин. В Україні, Росії, Білорусії та ряді інших країн Гітлера вважають "поганим" тому ,що він розв'язав Другу світову Війну та під його керівництвом було знищено багато людей. На мою думку нічого "поганого" в його діях не було так як він намагався зробити якнайкраще для своеї країни( ні для кого не секрет що за його правленнія економіка в Німеччині сильно розвинулась).
    Так само можно говорити про всі інші події в світі як в нашому минулому , так і в сьогоденні.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Саме про це я й кажу... Погано-добре залежить лише від точки зору. Спробуй дивитись на це все в об’ємі, а не як в чорнобілому кіно

      Удалить
  4. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  5. Конфлікти - були,є і будуть. Така людина, таке людство... Здавалося б, що людство чим далі розвивається, тим менше війн і конфліктів. Але ні, навпаки, зьявляються все більші проблеми між державами, країнами. І в цих конфліктах гинуть сотні, тисячі, мільйони людей, які лише слухають накази, йдуть в бій за Батьківщину, чи то за певними поглядами (релігіними, ідеологічними), обставинами. Причина конфлікту може бути різною, чи то кровопролиття за території, чи то така ідеологія, яка потребує винищення. Так, як було вище сказано, кожна дія має причину, має мету. Кожен може розуміти це по різному. Наприклад: чому війська вермахту так запекло йшли в бій? Вони мали мету? Ідеологію ? Вони вірили в те що коять? Так, але чи розуміли такі дії бійці червоної армії ? Ні, адже вони мали інші погляди та ідеології. Маємо простий приклад стику різних ідей та поглядів. Гітлер мав свої погляди, свою позицію, Сталін інші, як і відповідно народи, що йшли за цими постатями.
    Так і в сучасності, певні народи Балканського півострову прагнули незалежності та свободи, це ціль, за яку потрібно виступати. Але яким чином ? Збройні конфлікти ? Саме так зараз це і вирушується.
    Розглянемо цю цитату:
    "Костянтин Бурбак23 октября 2012 г., 11:19
    P.S. Замисліться, чому УПА - це здорово, а рух визволення Палестини ( хоча ціль і засоби подібні) - це погано?"
    Звісно, рух УПА прагнув незалежності, Україна не мала належати ні Третьому Рейху, ні СРСР - це правильна позиція. Можна зрозуміти за що вони виступали.
    Аналогію можна знайти і в сучасності.
    Підведемо підсумок, конфлікт, яким би він не був, має своє обгрунтування, а яке воно, чи то погане, чи то добре - вирішувати нам. Адже кожен має свою думку, позицію, погляди, які визначають що і як вирішувати та розлядати.

    ОтветитьУдалить
  6. На мою думку конфлікти неминучі але методи їх вичерпаня бувають різні. В наш час є багато прикладів коли конфлікти переростали в масові заворушеня і розгроми.
    Наприклад Манежна площадь Росія - вбивство громадянина Росії кавказцем сприченило масові заворушеня сотні зарештованих.Правохоронці застосовували силу для розгону демонстарнтів.
    Лондон 2011р масові заворушеня в Англії через те що правохоронці розстріляли підозрюваного на очах у лондонців. Розпочалося протестом друзів вбитого ,а переросло в масові заворушеня погроми магазинів,будинків.Десятки тисяч людей вийшли на вулиці. Тисячі зарештованих,мільйони збитків Англії.
    Це доводить те що нам протрібно розуміть що суспільство це порохова бочка і будь що може розпалаити гніт.
    Потрібно уникати конфліктів любою ціною адже на кону стоять людські життя.

    ОтветитьУдалить
  7. Этот комментарий был удален автором.

    ОтветитьУдалить
  8. На мою думку, міжнаціональні кофлікти не повинні існувати. Громадянами однієї і тієї ж країни є різні за національністю люди. Наприклад, в Україні це і українці (більша частина), і росіяни, і вірмени, і євреї, поляки, білоруси, кримські татари тощо. Вони всі є громадянами однієї країни і мають однакові права та обов'язки. Не важливо хто вони за національністю, а важливо те, що вони всі громадяни однієї держави. Багато громадян не української національності роблять не мало для розвитку та процвітання нашої держави. Люди повинні поважати представників інших націй, адже вони такі ж як і інші. А конфлікти між націями призвидуть лише до економічних, культурних та соціальних втрат. Тому, на мою думку, не потрібно розпочинати якісь конфлікти. Якщо виникне конфлік в державі між представниками різних національностей, то це призведе до винищення не однієї нації, а цілої країни.

    ОтветитьУдалить
  9. Протягом нашого життя нас постійно супроводжують конфлікти. Як не як, а вони є складовою частиною нашого життя. Часто між державами (або й в самій державі) виникають міжнародні та міжетнічні конфлікти.Під час цих конфліктівможуть бути зруйновані якісь етнічні надбання або загинути люди.
    Читаючи літературу, в якій описуються історичні події, неодноразово можна зустріти твори, де головною ідеєю твору є те, що жодна ідея не варта людського життя. Всім відомо, що під час конфліктів життя людей погіршується. Як вже сказала Оля, це призведе лише до економічних, ккультурних та соціальних втрат. Якщо заглянути в історію Київської Русі, то багато її правителів (Ольга, Володимир, Ярослав) були прихильниками саме дипломатичних відносин, а не військових. І розквіт Київської Русі припадає саме на той період, коли правили Володимир і Ярослав, які були прихильниками дипломатичних відносин. Вже з цього можна зробити висновок, що конфлікти краще вирішувати дипломатичним шляхом, а не війною. Я згодна з тим, що конфліктів не уникнути, але я прихильник тієї думки, що війна - це не рішення проблеми.

    ОтветитьУдалить
  10. Згодна з усіма-конфлікти були, є і будуть. Чомусь людям різних національностей важко жити на одній планеті без спроб довести перевагу своєї національності над іншими. Історія німецького нацизму пішла в минуле, але все-таки не можна сказати, що міжнаціональні конфлікти зникли. Взявши будь-яку зведення новин, можна наткнутися на повідомлення про чергову акції протесту або теракт. І найсумніше усвідомлювати те, що жертвами стонавятся звичайні мирні жителі.
    У сучасному світі немає такої країни, де проживають люди тільки однієї національності. Тому нам потрібно проявляти толерантність і повагу людям і інших національностей. Я вважаю, що прогрес нашого сучасного світу і суспільства полягає в тому, щоб не вдаватися до дідівського методу, як це було раніше-"розстрілювати тих хто не подобався чи просто мав не таку думку як ти", потрібно знаходити більш гуманні методи вирішення проблем.
    Ми люди-і зрозуміло, що нам властиво конфліктувати з тими, з ким наші інтереси і погляди не сходяться, але на сучасному етапі розвитку світу повинні існувати способи уникнення гострих політичних і міжнародних конфліктів. Вирішення конфліктів потрібно знаходити в домовленостях, а не в кровопролитті!

    ОтветитьУдалить