пятница, 14 декабря 2012 г.

Зміна статусу української мови


Мова – наша соціальна ознака, в мові – наша культура, ступінь нашої свідомості (І. Огієнко).
Сьогодні українська мова має державний статус, який законодав-чо забезпечує її функціонування в усіх без винятку сферах суспіль-ного життя. Цей статус закріплений в Основному Законі держави – Конституції.
Конституція України гарантує розвиток української мови. У статті 10 записано:
«Державною мовою в Україні є українська мова.
Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій терито-рії України.
В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.
Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування.
Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом».
Питання мовної політики в Україні, крім ст. 10 Конституції, ви-значаються також іншими конституційними нормами.
Ст. 24 закріплює недопустимість привілеїв чи обмежень за мов-ними ознаками.
Ст. 92 гласить, що порядок застосування мов визначається ви-ключно законами України.
Ряд статей Конституції містить вимоги щодо обов’язкового во-лодіння державною мовою Президентом України (ст. 103), професійними суддями (ст.148). У чинному законодавстві України також існує обов’язкова вимога володіння державною мовою в обсязі, достатньому для спілкування, особами, які вступають до грома-дянства України.
Застосування мов в Україні гарантується Конституцією Украї-ни та визначається законом. Нині цю функцію виконує Закон «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року. Закон складається з 6 розділів і визначає державний статус української мови. Мовами міжнаціонального спілкування на території України закон називає українську, російську та інші.
Законом встановлюється, що всім громадянам створюються необхідні умови для вивчення української мови та володіння нею. Посадові особи мають володіти українською, російською, а в разі потреби й іншими мовами в обсязі, необхідному для виконання службових обов’язків.
Мовою діловодства й документації, роботи, а також взаємо-відносин підприємств, установ, організацій є, як правило, укра-їнська мова.
Свого часу говорили: «Буде держава – буде й мова» (В. Яворів-ський). Вдумаймося в слова італійського професора Р. Піккіо, який на питання «Чи житимуть українці як нація, чи зникнуть з кону іс-торії?» відповів: «Питання в тому, чи ваші діти знатимуть, вивча-тимуть рідну мову, культуру, історію ... Ширше – це питання прав людини взагалі, це те, чого у вас немає, право кожного народу на материнську мову, літературу, культуру» (Пам’ятники України. – 1990. – № 26. – С. 54).
У 3 липня 2012 року, Верховна Рада України остаточно прийняла проект закону №9073 «Про засади державної мовної політики». Авторами документа є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов.
Законом встановлюється, що регіональними можуть вважатися такі мови, як російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська та кримчацька. Вводитися регіональна мова може у випадках, якщо кількість її носіїв, які проживають на певній території, становить 10% і більше від загальної кількості її жителів. Утім, законом передбачається, що в деяких випадках регіональна мова може бути введена навіть якщо кількість носіїв не дотягує до необхідних 10% - рішенням місцевої влади.
Прийняття мовного закону означає:
по-перше, майже половина регіонів країни отримає ще одну мову, яка використовуватиметься на тих самих (а фактично - більших) правах, що й українська. Кримськотатарська напевно стане регіональною в Криму, угорська - на Закарпатті, румунська - в Чернівецькій області. Абсолютним же рекордсменом стане мова російська: навіть за попередніми даними авторів документа вона може стати регіональною відразу в 13 регіонах країни;
по-друге, обходитися без елементарних знань державної мови зможе не тільки старше покоління, а й підростаюче. По суті, знати українську молодим українцям більше ні до чого, навіть мову навчання - від дитсадка до ВНЗ - можна вибирати. Щоправда, громадянин буде зобов´язаний вивчити державну мову в «обсязі, достатньому для інтеграції в українське суспільство», проте яким повинен бути цей обсяг, у законі завбачливо не уточнюється. Як і те, хто контролюватиме виконання цієї норми;
по-третє, державна мова фактично залишить українські кінотеатри та ЗМІ. Телекомпанії самостійно визначатимуть мову свого мовлення,  мову преси диктуватимуть виключно засновники видань, припинить бути обов´язковим і український дубляж фільмів;
по-четверте, буде «перекладений» на регіональні мови і документообіг. Причому ця норма стосується не тільки місцевої, але й загальнодержавної документації. Наприклад, інформація в паспорті та інших документах, що посвідчують особу, подаватиметься двома мовами: українською та регіональною (останньою - за бажанням громадянина).
Таким чином, державна мова практично витісняється на задвірки суспільно-політичного життя країни. Реальна сфера її використання звужується до мінімуму: ненависна деяким депутатам «мова» залишається лише офіційною мовою вищих органів влади, та й то переважно в сфері документообігу, а не використання в роботі або спілкуванні. Крім того, формально україномовними залишаються Збройні Сили, досудове слідство і судочинство. Втім, якщо судовий процес іде на території з регіональною мовою, то на прохання однієї зі сторін суд може перейти на регіональну - і це є ще одним, п’ятим нововведенням цього закону.
Згідно з теорією американських вчених Б. Лі Уорфа та Е.Сеіра, мова тісно пов’язана з національною психологією, оскільки мислення, світогляд і поведінка людей залежить від прийнятих форм слововживання, від природи і характеру мови, якою вони висловлюють свої думки і почуття. 

6 комментариев:

  1. На мою думку, мова - це не лише засіб спілкування,а й засіб ототожнення з однією культурною групою та як засіб відмежування від інших. Мова – основа духовного життя народу. Тому, я вважаю, що в державі повинна бути одно державна - українська. Нею повинні спілкуватися всі без винятку державні установи, телеканали, та український уряд. Державна мова повинна бути на високому рівні розвитку. Стан державної мови, рівень володіння нею, поширеність у різних сферах життя - усе це показник цивілізованості суспільства. Щодо закону про статус регіональних мов я хочу сказати, що це, на мою думку, є великою помилкою нашого уряду. Використання цих мов може призвести до витиснення державної. Як говорить Ліна Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову". Так може і статися і з нашою державою. На превеликий жаль, на значній території нашої країни населення говорить російською мовою. На мою думку, в сімейному кругу чи серед друзів ми можемо спілкуватися тою мовою, якою нам зручно. Але державною повинна бути українська.

    ОтветитьУдалить
  2. Україна - наша Батьківщина, ми повинні її поважати, так як це держава в якій ми народилися, держава в якій ми і проживаєм.
    Таке ставленя повинно бути й до мови, але нажаль, в наш час це не так. Умовно кажучи, схід говорить російською, а захід - українською.
    Ось і в кожного різні думки будуть, що можна сказати людині, яка виросла на російській мові, серед російскьомовних людей, ніхто не повинен нав"язувати їй українську. Звісно, живеш на Україні - то треба знати хоч трохи українсьої мови. Але склалося так що половина населення російськомовна, та й і української більшість з них достатньо не знає. Я вважаю, що закон №9073 «Про засади державної мовної політики» в якісь мірі зручний для тих самих російськомовних регіонів. Якщо людина не знає достатьно українську, не потрібна їй вона, якщо схід й так весь російськомовний. більшість переважає меншість. Ось саме тут я й бачу зручність вище сказаного закону. Так можна говорити не тільки за українську, й в певній мірі і за інші мови.
    Держава повинна адаптуватися під населеня, але враховуючи те що в Україні проживає велика частина російськомовних людей, то умови повинні бути відповідні. Вибачте, але послухавши як говорить М. Азаров, чи наший президент В. Янукович - то це просто безповажне ставлення до українсьої, краще хай російською говорять, ніж так спотворювати нашу рідну мову.
    Українська мова можливо і втратить популярність. Це частково видно й за останніми подіями, за вище сказаним законом. Можливо вона й занепаде з часом. Це залежить від влади та народу.
    Особисто я не знаю як далі розгорнуться події.
    Що буде з нашою мовою через 10, 20, 30 років? Зникне вона? Чи, можливо, вона пошириться ?
    Як було вище сказано, це залежить від народу та влади, від самих нас, та українська мова не повинна занепасти, ні в якому виапдку, адже так зникне й нація.
    В попередньому коментарі сказано :
    "Як говорить Ліна Костенко: "Нації вмирають не від інфаркту, спочатку в них відбирають мову". Так може і статися і з нашою державою."
    Які б закони прийняті не були, щоб держава не робила, а українська мова повинна залишитись, що ж тоді за Україна буде ?

    ОтветитьУдалить
  3. У мене новий закон №9073 «Про засади державної мовної політики» викликав хвилю обурення. Так, я розумію, що багатьом людям тепер легше в спілкуванні і можливо краще, що вони задоволені, але ми українці і маємо свою національну мову. Немає мови - немає дерджави. Тому в радянські часи так намагалися знищити українську мову, проводили русифікацію. Але тоді вибороли право мати свою державну мову. Ні для кого не є секретом, що багато людей постраждали у ході масових репресій.
    Чому самостійна держава має підлаштовуватися під окремі групи людей? Це призведе до більшого поділу України і розбратання. Щоб Україна була цілісною державою, її має щось об'єднувати. Мова -це те що є спільним для жителів країни. І має залишатися спільним.
    Ніколи не заборонялося говорити іншими мовами на території україни, не було переслідування і тд. Тоді чому ж потрібно було приймати цей закон?
    Цим законом ми принижуємо нашу мову.
    На мою думку, якщо хочеш проживати в країні - поважай її мову.
    Дома - ти можеш бути ким завгодно, а в суспільстві ти - українець.
    Є мова державна. І нею повинен володіти кожен громадянин.

    ОтветитьУдалить
  4. Мова це те найважливіше ,що має держава, це символ державності.
    На сьогоднішній день державною мовою є українська, але закон №9073 «Про засади державної мовної політики», мене обурив. Чому наша держава повинна узаконювати мови національних меншин? На мою думку так витісняється наша державна мова, і ми не повинні бути осторонь цього, адже життя держави - наше життя і ми маємо приймати в ньому найактивнішу участь.В нашому житті важко реалізуватися без знання іноземних мов, але це лише у плані самореалізації, а на рівні держави мова має бути одна мова державна і в нашому випадку українська. Цю мову мають знати абсолютно всі без виключення, але на жаль цього ми не спостерігаємо і це згубно впливає на майбутні покоління.

    ОтветитьУдалить
  5. Що до мене,то моя позиція така,що в країні повинні використовуватися як державні дві мови: українська і російська. Вони повинні бути рівноправними державними мовами. Дозвольте аргументувати свою точку зору.
    По-перше,ми розуміємо,що на сьогоднішній день російська мова зрівнялася в правах з українською. Є такий стереотип ,що на сході говорять -українською, а на заході –російською. Більшість людей кричать на мітингах :"Потрібно відстоювати і пропагандувати українську ,адже без мови не має народу, російська мова не має права ставати рівноправною." Я не можу не погодитись з цими твердженнями ,але нажаль історично так склалось,що Україна досить таки довго перебувала в складі різних країн і підавалася різним політичним впливам. Схід і захід завжди відрізнявся, культурою,традиціями ,навіть ментальністю. На мою думку об’єднання сходу і заходу не можливе. Ці дві частини України занадто різні і ще не готові до культурного та мовного об’єднання. Отже, громадяни повинні спілкуватися вільно кожен своєю мовою або українською ,або російською. . А держслужбовці, роботодавці, укладачі різноманітних бізнесових угод,обов’язково повинні володіти обома мовами. А якщо держслужбовці, володіють не всіма мовами, здатними забезпечити мовне право основної кількості громадян в країні, то вони не мають права займати відповідні пости і посади.
    По-друге в статті сказано, що Конституція України передбачає існування в якості державної лише одної, української мови, а інше нею заборонено. Але ж право свободи, вільного вибору людини, повинно бути головним, стояти над усім. Це означає, що яку мову людина обере для особистого, ділового спілкування, спілкування з державними установами чи роботодавцями, свого навчання і навчання своїх дітей, така мова й повинна нею використовуватися для цих потреб.
    Отже,зробимо висновок,щодо цього питання. На мою думку ,якою б ми мовою не говорили, в якому регіоні України ми не мешкали ,завжи потрібно гуманно та з розумінням ставитись один до одного. Адже кожна людина має право на свою особисту свободу і право вибору.

    ОтветитьУдалить
  6. Я вважаю, що мова в Україні повинна бути одна - українська. нинішню мовну ситуацію в Україні слід розглядати як результат незавершеного загарбницького процесу примусового перетворення україномовного населення на російськомовне, що здійснювався з метою цілковито розчинити український етнос в російському і знищити українську Україну. На існуючу нині деформованість мовної ситуації в Україні вказує співвідношення носіїв української і російської мов, що не відповідає співвідношенню етнічних українців і росіян на її території. За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року українці становлять 77,8 % населення України, тоді як українську мову визнало рідною лише 67,5 %. Переважна більшість проголосувала за українську мову на території Центральної і Західної України.
    Заглибимось трохи в історію. Багато століть козаки проливали кров за честь і повагу української культури, мови... за наше щасливе майбутнє, яке ми зараз маємо. Але українці не цінять того що їм дісталось таким важким і довготривалим способом.
    І тей мовний расизм який росіяни розповсюджують не заслуговує поваги.
    Отже, я вважаю, що на Україні потрібно говорити українською!

    ОтветитьУдалить